آموزش به سلول‌های کُشنده بدن برای حمله به سلول‌های سرطانی

 

سرطان

سرپرست مرکز تحقیقات سرطان پژوهشگاه جهاد دانشگاهی ابن‌سینا با اشاره به جزییات عملکرد واکسن سرطان در بدن گفت: آنتی ژن‌های تولید شده برای این سرطان به گونه‌ای است که می‌تواند به سلول‌های کُشنده بدن آموزش دهد که به سلول‌های سرطانی حمله کند.

 دکتر حجت‌الله ربانی در نشست خبری امروز مرکز تحقیقات سرطان پژوهشگاه ابن سینا با بیان اینکه مطالعه در زمینه تولید واکسنی برای سرطان از 15 سال قبل در دستور کار این پژوهشگاه قرار گرفت، افزود: بیماری سرطان از جمله بیماری‌هایی است که موجب اضطراب و نگرانی در جامعه می‌شود که علت اصلی آن به دلیل زجر فراوانی است که از سوی مبتلایان تحمل می‌شود.

وی با بیان اینکه برای این بیماری درمان قطعی ارائه نشده است، ادامه داد: یکی از دلایل عدم موفقیت بشر در ارائه روش‌های درمانی برای این بیماری عدم تعریف درست از این بیماری است. محققان به این نتیجه رسیده‌اند که بسیاری از سرطان‌ها، از نوع سلول‌های بنیادی است.

سرپرست مرکز تحقیقات سرطان پژوهشگاه ابن سینا با بیان اینکه از سال 1990 سلول‌های بنیادی سرطانی شناسایی شدند، اضافه کرد: براساس مطالعات انجام شده، می‌توان نتیجه‌گیری کرد که سلول‌های سرطانی، سلول‌های بنیادی هستند از این رو این سلول‌های سرطانی از بدو تولد همراه با فرد وجود دارد.

ربانی با بیان اینکه سلول‌های سرطانی در موجودات پُرسلولی وجود دارد، خاطرنشان کرد: از این رو سرطان یک نوع بیماری تلقی نمی‌شود، بلکه یک پدیده برای پایان دادن به زندگی فرد محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه براساس شواهد از 102 میلیون سال قبل بیماری سرطان وجود داشته است، خاطرنشان کرد: در گذشته این بیماری تنها در افراد مسن مشاهده می‌شد ولی امروزه به دلیل مصرف مواد شیمیایی و تغییر سبک زندگی این بیماری در افراد جوان نیز بروز پیدا کرده است.

 

 

محقق پروژه ملی واکسن سرطان با اشاره به جزییات این طرح توضیح داد: پروتئین‌هایی که در سلول‌های نرمال بیان می شود، با پروتئین‌هایی که در سلول‌های سرطانی تولید می‌شود متفاوت است. از این رو در این پروژه براساس مطالعاتی که بر روی ساختار پروتئین در این دو نوع سلول کردیم، توانستیم ابزاری را طراحی کنیم تا قادر به شناسایی سلول‌های سرطانی باشد.

سرپرست مرکز تحقیقات سرطان پژوهشگاه ابن سینا این ابزار را آنتی بادی منوکلونال دانست و ادامه داد: این مواد، پروتئین‌هایی هستند که بدن بر ضد هر نوع آنتی ژن و میکرو ارگانیسم خارجی از خود تولید می‌کند.

ربانی اضافه کرد: در این مطالعات ما با الگوبرداری از نحوه عملکرد سیستم ایمنی بدنی، آنتی بادی منوکلونال‌هایی را تولید کردیم که قادر به شناسایی پروتئین‌های تولید شده در سلول‌های سرطانی و سلول‌های سالم هستند.

وی استفاده از این روش را یکی از ایمن‌ترین روش‌های درمانی برای بیماری سرطان توصیف کرد و یادآور شد: در واکسن تولید شده روشی را ارائه کردیم که قادر است ساختار پروتئینی سرطانی را از پروتئین‌های تولید شده در سلولهای سالم تشخیص دهد.

سرپرست مرکز تحقیقات سرطان پژوهشگاه ابن سینا با اشاره به دستاوردهای این مطالعات خاطرنشان کرد: در فاز حیوانی ما ثابت کردیم که روش ارائه شده روش ایمن برای از بین بردن سلول‌های سرطانی است چرا که برای تولید این واکسن بیش از 100 نوع آنتی بادی تولید و از میان آنها بهترین آنتی بادی برای تولید واکسن انتخاب شد.

ربانی اضافه کرد: ما ادعا داریم که 7 آنتی ژن مختلف وجود دارد که به طور اختصاصی سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کند و آنتی بادی تولید شده نیز به طور اختصاصی سلول‌های سرطانی را از بین می‌برد.

به گفته وی، برخی از 7 آنتی ژن تولید شده قادر هستند که به سلول‌های کشنده بدن آموزش دهند که به سلول‌های سرطانی حمله کنند.

سرپرست مرکز تحقیقات سرطان پژوهشگاه ابن سینا با بیان اینکه پتنت این طرح در اروپا و آمریکا به ثبت رسیده است، خاطرنشان کرد: در سال 86 نیز واکسن این طرح به عنوان یک پروژه ملی تایید شد و از سوی معاونت علمی وقت نیز 400 میلیون تومان به آن اختصاص یافت.

ربانی در پایان اضافه کرد: علاوه بر آن در سال جاری وزارت بهداشت اعطای یک میلیارد تومان به این طرح را تایید کرد که تاکنون 250 میلیون تومان آن محقق شده است.





تاريخ : شنبه 30 مرداد 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |